Hvad siger taljemål og fedt? Professor Hauner erklærer os

Det fedt på maven er mere farlig end i bunden, har ordet spredt sig. Men nu eksperter har færdiggjort sin advarsel mod Wampe: Fra 102 cm taljemål, er risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes stigende hos mænd stærkt, uanset body mass index (BMI), den tidligere herhielt som en indikator. Professor Hans Hauner leder af Center for Fødevarer Medicin af det tekniske universitet i München forklarer, hvad du skal overveje:

Hvorfor kun 102 centimeter, tærsklen risiko?
langsigtede undersøgelser Lange har vist, at den sundhedsmæssige risiko er konstant stigende med den abdominale omkreds. Så tidligt som 94 centimeter - hos kvinder fra 80 centimeter - er steget en smule. Men fra 102 centimeter - hos kvinder 88 - risikoen er tre gange så høj som i magert mennesker. Derfor er det aftalt i ekspert diskussioner om dette nummer som en grænse. Hun er så skævt, fordi den er baseret på amerikanske undersøgelser, der har arbejdet med det amerikanske mål for længde tommer.

Men 102 centimeter sikkert dømme at indsnævre andet end at bredere type. Ville derfor være forholdet mellem talje til hofte ikke et bedre mål?
Ja, det gjorde jeg. Dette blev tidligere gjort, men målingerne er udsat for fejl. Selv eksperter har målt på forskellige punkter, så der er ingen sammenlignelige studier til denne kvotient. I modsætning hertil er data placering er meget godt for talje.

Sådan måler taljemål korrekt?
Én mærker på kropssiden øvre kant af bassinet og bunden af ​​ribberne. Båndet påføres i midten derimellem. Man bør kontrollere i spejlet for at se, om det virkelig vandret kører rundt skroget. Og ikke indsamle maven!

Betyder det noget, om du har en hård paunch eller øl brystflæsk?
Absolut. Hånd håndgribeligt fedt overliggende mavemusklerne. Denne spæk er mindre farligt end den såkaldte visceralt fedt, som er placeret under musklen og i bughulen. Man bør dog heller ikke narre: Hvem har en slasket, der mest instinktive og for meget fedt.

Hvad gør det fedt i bughulen farligere end subkutant fedt?
Det er et helt forskellige væv. Det er meget bedre forsynet med blod, indeholder mere nerve og er derfor helt klart metabolisk aktiv. Så det er mere følsom over for stresshormoner og er under spænding fedtsyrer i blodet. Dette og andre effekter på stofskiftet fremmer åreforkalkning og andre komplikationer.

Hos kvinder er fedt anvendes på ben og balder som en energi reserve for graviditet og amning. Er mave fedt hos mænd såvel som en særlig opgave?
Den bygger hurtigt op og ned, hvilket gør den til den mest let tilgængelige som en mobil energireserve. Dette er vigtigt for at have nok i tilfælde af fare for musklerne. Men når fedtsyrer frigives, skal de indtages gennem motion, eller de indlæses kroppen.

Er den hurtigste måde at slippe af med maven fedt du tabe?
Ja. Derfor et par kilo vægttab allerede mindske risikoen for sygdom - selv for meget fedt folk.

Så kan vi glemme BMI?
Nej, for vurderingen af ​​vægten, han har fortsat sin betydning. Men sammenlignet med den abdominale omkreds er klart bedre værdi til bestemmelse af kardiovaskulær risiko, især i moderat fedme.

I øjeblikket håber på den nye appetitnedsættende rimonabant er realindkomsterne der er til midten af ​​2006 kommer på markedet. Del tillid?
Dybest set ja. se den seneste undersøgelse resulterer ganske god. Selv om det understreges, at rimonabant primært angriber maven fedt, men det er altid tilfældet, når nogen er faldende. Hvis det stadig har en effekt ud over, er endnu ikke er tilstrækkeligt bevist. Men stadig: I gennemsnit patienter, der tager denne appetitnedsættende 4 til 6 kilo mere end fra en sport og ernæring program alene.

Så læger vil i fremtiden sandsynligvis oftere ordinere piller, ikke?
Denne medicin bør lægen ordinere kun at støtte en ændring i livsstil. Med praktiske patienter, der beder lægen for tabletter, så de ikke ændrer deres måde at leve på, de ikke fungerer så godt.

Interview: Kirsten Segler