Dat een opzettelijke schop in de testikels pijn doet, iedereen weet man. Echter, in vergelijking met andere pijn aan de testis, dat onschadelijk is. Zoals u terecht voorkomende symptomen te interpreteren, en als je dezelfde arts

Zolang ze zijn gezond, het spelen van de testikels - van de min of meer zachte bewegingen tijdens de seks apart - slechts een ondergeschikte rol. Het belangrijkste is, is de productie goed gaat. Alleen wanneer ze recht klachten krijgen, verdringen ze in de schijnwerpers. Maar dan kan het soms te laat. We leggen uit hoe uit te maken van de meest voorkomende testis klachten in de tijd.

Ontsteking van de bijbal

Oorzaak zijn meestal gedeporteerd bacteriële infectie van de urinewegen. "Typisch maar één testikel beïnvloed", zegt professor Joachim Noldus, senior arts in het urologische University Hospital Eppendorf in Hamburg.

symptomen: Het brandt bij het plassen. De aangedane zijde is warm, gezwollen, rood en gevoelig voor aanraking. Vaak doet pijn al de rustige hellingen van het scrotum; ga je naar de rugligging, de klachten te verminderen.

behandeling: Je moet naar de dokter antibiotica en kan pijnstillers voorschrijven. Ook koelen testikels aangetast en slaan het op (een opgerolde sok of bandage drunterlegen). Als je niet kan zitten of -Place, dan moet je een solide Slip dragen - vermindert ook de onaangename Zuggefühl van de zaadstreng.

preventie: Mannen zijn inderdaad zelden beïnvloed door infectie van de urinewegen dan vrouwen, maar als, dan meestal heftig. Doctoring alleen niet alleen het rond, maar ga liever naar de dokter als het branden tijdens het plassen.

Ontsteking van de testikels

Komt veel minder vaak dan epididymaire klachten en wordt bijna altijd veroorzaakt door virussen. Ontsteking van de testikels in de meeste gevallen het gevolg van een bof-infectie.

symptomen: Net als bij bijbalontsteking, maar beide partijen hier zijn meestal aangetast. De roodheid is niet zo sterk.

behandeling: Omdat onvruchtbaarheid dreigt, kan de arts ook interferon naast pijnstillers voorschrijven om de infectie te bestrijden. Zij moeten zelf ook het koelen van de testikels en hoogland.

preventie: Kinderen kunnen worden ingeënt tegen de bof. Volwassen mannen die niet gevaccineerd zijn de ziekte uit de buurt van besmette kinderen blijven hebben ondergaan.

Spatader varicocele

Optreden bij tien procent van de mannen, zijn met name jonge vaak beïnvloed. Spataderen zijn uitbreidingen van de aderen veroorzaakt door beschadigde kleppen. Wat zijn eigenlijk de doorstroming van het bloed in de verkeerde richting te voorkomen (de term "spataderen" het fout). De varicokèle is in 90 procent van de gevallen verlaten omdat het bloed stroomt er minder goed. De bedragen zakte aderen kan onvruchtbaar maken, omdat ze waarschijnlijk zullen leiden tot een opwarming van het weefsel.

symptomen: Sommige mannen voelen een doffe, zeurende pijn, anderen helemaal niets. De aders kunnen palperen als knobbelige zwelling van de status; liggen ze niet gevoeld.

behandeling: Alleen als je klachten hebt of nog kinderen willen hebben, moet er iets worden gedaan. Spataderen worden vervolgens geblokkeerd door scleroserende of door lijmen. De procedures worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 30 minuten elk.

preventie: Niet mogelijk. Het kan nieuwe spataderen ook opnieuw en opnieuw optreden te creëren.

testis contusie

Een bal, een schop of knie aan de Bettgespielin af en belanden in de verkeerde plaats. Aldus kan een blauwe plek in de testes vormen.

symptomen: Ook al heb je het kan geloven op het eerste: Je moet niet sterven. De pijn die je voelt de lucht moet zo ver verdwenen na een paar minuten dat je alleen maar hoeft te onthouden: Er was iets.

behandeling: Als het mogelijk is, cool. De kneuzing moet verdwijnen door zelf, die enkele weken kan duren (zo lang, maar het doet geen pijn). Heparine zalf helpt niet in de zaak, omdat het niet ver genoeg in het weefsel kan dringen.

preventie: voeren: in de sport met fysieke inspanning moet u een jockstrap (eierdopje algemeen bekend als) gebruiken. Wie heeft echt heb er een tijd op de zak die niet beweert dat dit is alleen voor watjes - het kan uiteindelijk erger ...

Hodenruptur

... als, tranen in een klap onder de gordel, de tunica albuginea, een testis omliggende huid.

symptomen: De pijn is erger dan een gewone stoot of trap aan de Twaalf. Hij is ook niet verdwijnen na een tijdje, wat je zou moeten interpreteren als een duidelijk teken van je lichaam. Van de dokter!

behandeling: koel in de tussentijd. De arts kan ook bepalen met echografie en waarnemen of de tunica albuginea wordt gescheurd. Als dat zo is, zal het aan elkaar worden genaaid terug. "Zelfs als het niet zichtbaar is van buitenaf, kan het weefsel zo sterk versnipperd dat of de testikels moeten worden verwijderd", zegt urologie professor Noldus.

preventie: Need nog niet echt een ander pleidooi voor het eierdopje?

Testiculaire torsie twist

ook wel acute scrotum. In dit geval is één van de testis wordt geroteerd om de as van de Zaadstreng en daardoor vernauwt de bloedtoevoer van. Het komt (tot 25 jaar) met name bij kinderen en jongere mannen. Release is meestal een verkeerde beweging. In sommige gevallen kan een testikel, echter gedraaid, zelfs zonder invloed van buitenaf, enkel door het aangaan van de spieren van de zaadstreng.

symptomen: Ischemische pijn (in het Duits: veroorzaakt door te sterven weefsel) is een van de sterkste ooit. Hij ligt in de zaadbal draaien plotseling en kan ook door een positieverandering (verhogen van de testikels, het aanhalen van de poten) niet verlichten. De pijn kan uitstralen naar de bar en de buik.

behandeling: U zult onmiddellijk naar het ziekenhuis te brengen, zelfs 's nachts. Hoe sneller de rotatie verwijderd, hoe groter de kans dat het aangetaste weefsel gewonnen. "Zelfs na zes uren van de schade aan de zaadbal is zo ernstig dat het moet worden verwijderd", zegt professor Noldus. In het ziekenhuis is een speciale echografie gemaakt (het zogenaamde Doppler echografie), waarbij de bloedstroming worden gemeten. Soms is dat ook een acuut begin bijbalontsteking veroorzaakt soortgelijke ernstige pijn. Het terugdraaien van een testikel in de juiste positie vereist slechts kleine insnijdingen; De operatie duurt ongeveer een half uur. Hier wordt de testis vast, zodat het niet weer kan draaien.

preventie: Soms draait de zaadbal spontaan vanzelf in de juiste positie, de pijn na plotselinge. Zelfs als u reeds de Doc hebben gewonnen uit de slaap, hoeft u niet dit onaangenaam. Beschrijf hem je klachten en iets te doen op deze manier een nieuwe draai te voorkomen. Als de arts uitsluit bijbalontsteking, zal hij zeker adviseren om de toeren testikels preventief op te lossen. Tot slot, je kon precies worden overal in de natuur gelegen, wanneer een andere twist optreedt.

teelbalkanker

De meeste van alle kwaadaardige weefsel veranderingen bij jonge mannen. Statistisch gezien, zaadbalkanker komt in zeven van 100.000 mensen.

symptomen: Pain dus het opstellen van een testistumor bijna nooit. Meestal wordt waargenomen bij het wassen; dan is de tumor gewoonlijk iets groter dan een suikerklontje. Soms maakt hij de getroffenen ook onvruchtbaar en wordt ontdekt als je in behandeling wegens gebrek aan talent. Sommige tumor markers in het bloed kan optreden in verhoogde aantallen, maar hebben dit niet nodig.

behandeling: De arts onderzoekt een knooppunt met ultrageluid. bevestigde het vermoeden van kanker, is de aangetaste testikel verwijderd via een incisie in de lies inclusief Zaadstreng. De vruchtbaarheid wordt bewaard, omdat slechts zeer zelden beide testikels worden beïnvloed. Zelfs als de tumor nog niet ontwikkeld uitzaaiingen wordt soms bovendien bestraald of een korte chemotherapie voorgeschreven, dus er is geen terugval. "Als de tumor geen uitzaaiingen heeft verspreid, de kans op herstel zijn dan 95 procent", zegt de uroloog Noldus. "Dit is een betere prijs dan andere maligniteiten." Zelfs indien de kanker al verder heeft verspreid, de kansen op herstel beter dan in vele andere vormen van kanker met 80 tot 90 procent.

preventie: Goede kansen u alleen als er een tumor is vroeg ontdekt. Dat is waarom je je kroonjuwelen grondig om de drie maanden moet nemen scannen, in het beste geval, als je volledig ontspannen in de douche. Rol de scrotum stuk zachtjes tussen duim en wijsvinger heen en weer stuk. Als je aan het doen zijn dan tot de ontdekking van een verharding, moet je niet proberen om dit te bagatelliseren. De bult zal hoe dan ook weer gaan alleen uit het hart wanneer je een bevoegde specialist die het is duidelijk niet een kanker bevestigd. En als dat zo is, de tijd is het leven.